A paraqet rrezik për shëndetin agjërimi gjatë pandemisë

Gjatë muajit të Ramazanit, besimtarët myslimanë nuk hanë dhe nuk pinë nga lindja e Diellit deri në perëndim të tij.

Familjet dhe miqtë shpesh mblidhen bashkë për të prishur agjërimin.

Shumë prej 1.8 miliard myslimanëve të botës i frekuentojnë edhe xhamitë më shpesh.

Por, kriza me koronavirus këtë vit ka ndryshuar gjithçka.

Sëmundja, që ka infektuar mbi 2.8 milionë njerëz dhe ka vrarë mbi 200,000 deri më 25 prill, ka rritur frikën se agjërimi mund të paraqesë rrezik shëndetësor, duke dobësuar imunitetin e njerëzve dhe duke i bërë ata më të cenueshëm ndaj marrjes së virusit.

Mbledhjet e shpeshta të familjarëve dhe miqve gjatë Ramazanit kanë ngjallur po ashtu shqetësime për më shumë të infektuar.

Atëherë, a është agjërimi i këshillueshëm gjatë pandemisë?

“Nëse jeni të shëndetshëm dhe keni agjëruar më parë pa ndonjë problem, nuk ka asnjë provë që sugjeron se nuk mund të agjëroni edhe këtë herë, nëse dëshironi”, thotë për Radion Evropa e Lirë dr Salman Waqar, nga Universiteti i Oksfordit.

Waqar është anëtar i Shoqatës Mjekësore Islamike në Britaninë e Madhe, e cila ka publikuar udhëzime për agjërim gjatë pandemisë së koronavirusit.

“Në shumicën e rasteve, njerëzit që janë me shëndet të mirë dhe kanë agjëruar më herët, duhet të jenë në gjendje ta bëjnë këtë edhe gjatë pandemisë”, thotë për Radion Evropa e Lirë dr Shafi Malik, nefrolog transplantimi në Spitalet Universitare Coventry & Warwickshire, në Britani.

Sipas tij, ata që kanë sëmundje kronike, duhet të konsultohen me mjekun dhe ta ndërpresin agjërimin, nëse këshillohen ta bëjnë një gjë të tillë.

Sipas Kuranit, fëmijët, të moshuarit, të sëmurët dhe ata që udhëtojnë, janë të përjashtuar nga agjërimi i Ramazanit – njërës prej pesë shtyllave të Islamit.

Lexo edhe :   Shifrat po bien, 138 infektime të reja dhe fatkeqësisht 2 viktima mbi të 70-tat

Agjërimi ka për qëllim t’i afrojë besimtarët me Zotin dhe t’ua rikujtojë atyre vuajtjet e njerëzve më me pak fat.

Agjërimi, besimi, bamirësia, lutja dhe Haxhi përbëjnë bazën e mënyrës se si myslimanët praktikues e jetojnë jetën e tyre.

A mund ta dobësojë agjërimi imunitetin dhe aftësinë për të luftuar koronavirusin?

Fjala Ramazan vjen nga arabishtja “Al-Ramad” dhe nënkupton nxehtësinë e madhe dhe thatësinë që e pason. Është simbolikë e vështirësive që përjetojnë ata që agjërojnë dhe e djegies së mëkateve.

Shumë pyeten nëse agjërimi e dëmton imunitetin e një personi dhe e bën atë më të ndjeshëm ndaj koronavirusit.

“Nuk ka prova të mjaftueshme për të sugjeruar se agjërimi e dobëson imunitetin e njerëzve”, thotë Malik.

Waqar thotë se çështja kryesore që kërkon kujdes gjatë agjërimit në këtë kohë të pandemisë, është dehidrimi.

Ai thotë se personat që kanë ethe ose sëmundje të vazhdueshme “duhet të ndërpresin agjërimin dhe të kërkojnë kujdes të shpejtë mjekësor”, sepse njerëzit me koronavirus “mund të sëmuren shpejt dhe hidratimi i duhur këtu është me rëndësi jetike”.

Disa studiues islamë pretendojnë se agjërimi, në fakt, e forcon imunitetin. A është e vërtetë kjo?

Universiteti Al-Azhar i Egjiptit, i cili konsiderohet autoritet i lartë teologjik nga myslimanët sunitë, ka lëshuar një deklaratë më 18 prill, duke i rikujtuar myslimanët se duhet të agjërojnë, pa përjashtime të veçanta për shkak të pandemisë.

“Mosagjërimi gjatë Ramazanit, për shkak të koronavirusit, nuk është i lejueshëm.Agjërimi është detyrë dhe domosdoshmëri për myslimanët”, tha Al-Azhar. /Rel